Хората, които са чувствителни към хистамин трябва да предпочитат пресни и, по възможност, непреработени храни. И все пак, колкото по -дълго храната се съхранява или узрява, толкова повече хистамин съдържа. Готовите ястия, консерви и замразени храни са предназначени за продължителни периоди на съхранение - и високото им съдържание на хистамин отразява това.
В допълнение, преработката на храни и течности може да повиши тяхното съдържание на хистамин. Например, виното съдържа особено голямо количество хистамин в резултат на ферментация. Процесът на ферментация, приложен към кафе или чай, също може да увеличи съдържанието на хистамин. Пушени продукти като салам, шунка и пушена риба се считат за храни, богати на хистамин, както и киселото зеле.
Въпреки че цитрусовите плодове, ягодите, бобовите растения и пшеничните зърна са с ниско съдържание на хистамин, те насърчават освобождаването на хистамин в организма. Ако тялото не може да разгради адекватно хистамина, страдащите трябва да спрат да ядат напълно тези храни. Уверете се, че ежедневната ви диета се състои от висококачествени, питателни и разнообразни храни, които правят възможно най-доброто за вашето тяло.
Хистамин-либераторите са храни, които сами съдържат малко хистамин, но или стимулират освобождаването на хистамин в червата, или могат да блокират разграждащия хистамин DAO ензим.
Те включват шоколад и какао, някои видове плодове като ягоди и цитрусови плодове, гъби, домати и ядки.
В допълнение, алкохолът и някои съставки на лекарствата (например приспивателни или отхрачващи средства) могат значително да намалят действието на ендогенния DAO ензим.
Страдащите трябва да ядат само умерено следните освобождаващи хистамин продукти:
Ягоди
Цитрусови плодове
Домати
Ананас
Киви
Гъби
Морски дарове
Шоколад
Помощни вещества (глутамат, бензоати, оцветители, сулфити, нитрити)
Портокали
Круши
Банани
Малини
Бобови
Пшеничен зародиш
Кашу
Орехи