Свежа и плодова ниско-хистаминова сурова торта, която всеки може да направи лесно. Перфектният летен десерт за горещите дни.
Време за приготвяне: 20 минути
Трудност: лесна
Съставки:
За основата:
90 г овесени ядки (без глутен)
230 г бадеми
300 г фурми без костилки, 2 супени лъжици бадемово масло
2 супени лъжици стопено кокосово масло
За пълнежа:
200 г замразени боровинки, 200 г замразени къпини, 2 съп.лъжици кленов сироп
45 г слънчогледови семки, 45 г макадамия
3 суп.лъжици чия семена
1 суп.лъжица начупен вегански бял шоколад или кокосови стърготини
Приготвяне:
Стъпка 1:
За основата, смелете бадемите и овесените ядки в блендера до получаването на еднородна смес. Добавете останалите съставки (фурми, кокосово масло, бадемово масло) и продължете да блендирате до като се получи гладки и лепкаво тесто. Вземете форма за торта с диаметър 25 см и постелете хартия за печене, разпределете равномерно тестото и притиснете, докато се получи равен и компактен блат. Сложете го във фризера!
Стъпка 2:
2:
Междувременно, пригответе плодовата смес. Първо, почистете добре блендера и поставете замразените къпини и боровинки. Смесете равномерно с останалите съставки (чия, ядки, семки, кленов сироп и бял шоколад). Бъркайте, като от време на време изгребвате продутктите, отделили се по стените на съда, докато се получи кремообразна смес. Може да отнеме няколко минути.
Стъпка 3:
Извадете базата от фризера и разпределете равномерно плодовия слой. Украсете с малко настърган бял шоколад или кокосови стърготини и оставете във фризера за поне 2 часа. Извадете 10-тина минути преди сервиране да се темперира и реже по-лесно.
Можете да намерите още рецепти тук.
Забележка:
Ако не понасяте някои от ядките в рецептата, не ги слагайте. Проверете съдържанието на хистамин в храните тук.